Céltávcsövek - Sportvadaszat.huCéltávcsövekElső oldal1 2 Következő oldalUtolsó oldal

Vector céltávcsövek bemutatása

Tulajdonképpen a cikket minden vadásznak írom, akinek fontos az, hogy mit kap a pénzéért. A cikk összehasonlítás? Nem. Nem akarom semelyik más gyártó általkészített termékkel összehasonlítani a Vector márkát. Azt szeretném tudni, hogy más, ismert optikához viszonyítva mit tud a Vector céltávcső.

A piacon rengeteg céltávcső megtalálható, árban is széles a skála. Az „olcsó” távcsöveket nem veszik a vadászok, hiszen a vadászat egyre drágább mulatság. Pedig az olcsó is lehet jó.

A Vector Optics elsősorban taktikai távcsöveket gyárt. Megjelenésében minőséget sugároz, de küllemre a taktikai céltávcső mivoltát hangsúlyozza. Semmi báj, semmi cicoma. Egyes nagy nagyítással rendelkező típusoknál egyenesen csúnya állítókerék, vagy torony. Egyáltalán nem biztos, hogy egy drága arany elsütő billentyűs fegyveren jól mutatna. De az biztos, hogy megfelelően célba juttatná az elindított lövedéket.

3-12x50 Siegfried állítótornyai

A Vector nagyon sokféle céltávcsövet és céloptikát gyárt. Tulajdonképpen nem lehet olyan nagyítási kombinációt kitalálni, amire neki nem lenne megoldása. Sőt! A honlapjuk szerint a gyár egyedi igényeket is ki tud elégíteni, magyarán saját elképzelés alapján is készít egyedi megrendelésre céltávcsövet.

A távcső tubusa kovácsolt acél, vagy alu ötvözet. A lencse típustól függően üveg vagy szintetikus anyag. Az állítócsavarok szigetelése biztonságos, por és cseppálló, amit minden egyes távcsőnél egyenként le is tesztelnek. Minden távcső sokkellenőrzésen is részt vesz. Így nem csoda, hogy 5 év garanciát tudnak vállalni. Nem 30 év az tény, de aki biztos benne, hogy kaliber megkötés nélkül 5 évig hibátlanul fog működni a terméke, az tudja mit gyárt. Számomra ennél meggyőzőbb az a tény az, hogy elsősorban rendvédelmi és katona szervek a vásárlóik, ahol a hibázásnak nagyobb ára is lehet, mint a bosszúság.

A távcsövekre árnyékoló toldatot lehet szerelni. Ami vagy egy sima cső, vagy méhsejtes

árnyékoló.Main

A legtöbb távcsövüknél opció, úgymint a lencsevédő klikk.

A hátrány, hogy a szélkereszt is a legtöbb optikán nem az általunk megszokott vadászias!

A Mil-Dotszokatlan, a duplexpedig egyesek szerint sokat kitakar a vadból. Használata igazából szokás kérdése. Minden álláspontot megértek. Én valamilyen a bajor tüskével lőttem rosszul, pedig abban az időben, mikor elkezdtem vadászni a jobb távcsövek legtöbbjében ilyen szálkereszt volt. A german #4 dot, vagy Leupold dot szálkeresztet csak egy- két céltávcsövükbebe építik, nem is értem, hogy miért. A legjobb magyarázat ismét az elsősorban taktikai mivolt.Ez van, ezt kell szeretni. A taktikai szálkereszt típusokat a céllövészek kedvelik, nyilvánvalóan a célpontáthelyezés és a távolságmérés lehetősége náluk elvárás.

First Focal Plane kereszt vastagsága a nagyítás változtatásával együtt változik. Ennek oka a távolság helyes becslése, ugyanis így a céltárgy és a kereszt aránya nem változik. Az ilyen típisú kereszt távolságbecslésben hasznos, de esetlegesen sokat kitakarhat. Gyártási technológiát tekintve sokkal bonyolultabb, mint a SFP (Second Focal Plane) kereszt, ami a nagyítás változtatásával ugyanakkora marad.

Következzék a felhozatal. Árakat nem írok, aki kíváncsi, nézzen utána. Annyit azonban elárulhatok, hogy első körben a bizalmatlanságot az alacsony ár okozza.

Itthon a 6-24x50 Sentinel, a 2.5-10x56 Heracles és a 3-12x50 Grizzly a legkedveltebb. A Siegfried a legdrágább, talán emiatt mellőzik a vadászaink. Műszaki adatok:

Grizzly

nagyítás

3-12x

Lencseátmérő

56mm

szemlencse átmérő

35.5mm

Okulár hossz

60mm

kilépő pupilla

4.66-18.67 mm

Hossz (árnyékoló nélkül)

320mm (12.6 inch)

tömeg

720g (25.4 ounce)

Betekintési távolság

75-85 mm (3.0-3.4 Inch)

látómező 100 yardra

1.9-5.8°

szálkereszt

Mil-Dot

Korrekció képesség

±35 MOA

oladlállítási képesség

±35 MOA

tubusátmérő

30mm

megvilágítás

11 fokozatú vörös

elem

CR2032

Teljes ásványi bevonatú lencsék

Nitrogénnel töltött

Siegfried

nagyítás

3-12x

lencseátmérő

50mm

Szemlencse támérő

34mm

tubushossz

70mm

Kilépő pupilla

4.2-16.3mm

hossz

350mm (13.2 inch)

tömeg

810g (28.6 ounce)

Betekintési távolság

65-120mm (2.56-4.72''), Long

Látómező 10 méterre)

3.0-10.5

Parallaxis állítási lehetőség

± 0.125

szálkereszt

First Focal Plane MP

Sentinel

nagyítás

4-16x

Objektív lencse

50mm

Szemlencse átmérő

44mm (1.7 inch)

tubushossz

67mm (2.6 inch)

Kilépő pupilla

3.1-12.5 mm

Teljes hossz

340mm (13.4'',without sunshade)

tömeg

750g (26.5 Ounce)

Betekintési távolság

80-100mm (3.1-3.9 Inch)

FOV (@100yds)

1.2-4.4°

FOV (ft@100yds)

7-24.4

szálkereszt

MP reticle

Állítási kéoesség

± 30 MOA

Oldalállítási képesség

± 25 MOA

A fentiek csupán műszaki jellemzők, következzen a gyakorlati tapasztalat. Igyekeztem olyan „kontroll csoportot” választani, amiket a vadászok ismernek, illetve ismerhetnek. A Meoptára és a Schmidt-Bender-re gondoltam.

Az összevetés lényege nem a felsorolt márkák erősségének, vagy hiányosságainak a bemutatása, hanem a Vectorok tudásának a mérése. Lövésállóság tekintetében megelégedek a gyári ajánlással, miszerint pl. a Sentinel és a Siegfried szerelhető 12.7x102 kaliberre!! is. ez elég meggyőző számomra. Vadászaink legtöbbje közepes kaliberrel vadászik.

A kontroll csoporttal a Sentinel Titan-t, a Heracles-t és a Siegfried-et vettettem össze. Meglepetést okoztak, de ezt majd inkább a végén.

A történet szereplői egy 8x56-os Schmidt-Bender és egy 7x50-es Meopta. A helyszín egy enyhén havas szántó a végében egy bokros legelő, ahol már a hó leolvadt így biztosítva sötét hátteret is. Idő: sötétedés előtt fél óra.

A variábel nagyítású Vectorok legkisebb nagyításon szinte azonnal, a Siegfried rögtön a puska csöve után éles képet adtak. Legnagyobb nagyításon is éles kép kb 20 méterről. Nincs számottevő különbség a három Vector között, csupán 2-3 méter. A Siegfried itt is kicsivel jobban teljesített, mint a két honfitársa. Beálltunk a variábelekkel 8-as nagyításra és jött az izgalmasabb része a mustrának. Világosban a képek között nincs különbség, a német távcső kicsivel élesebb, tisztább, de mindegyikkel minden rendben. A Meopta képe kicsit kékesebb a többiekénél, de tiszta, kontrasztos. A látómező tekintetében a Siegfried a Heracles és a Meopta hasonló, a SB mintha kicsit szűkebb lenne 200-on…. A Sentienel biztosította a legszélesebb képet. Itt nincs miről beszélni nyilvánvaló a különbség. Első meglepetés.

Kb 5 percenként belepillantva az optikákba vártuk a sötétedést. Az első három alkalommal nem volt említésre méltó tapasztalat. Lővilág határán jöttek ki igazán a különbségek. Volt alkalmunk a világos havon és a sötét legelőn is kipróbálni a tudásukat, a szürkületi tudásra és a kontrasztosságra fókuszálva. A Heracles a Siegfried és a Meopta együtt haladt, de meglepetésre a 8x 56-os SB és a Sentinel is…..

10 perc elteltével megszületett az eredmény: A Sentinel csak percekkel maradt el a német távcsőtől. Második meglepetés.

A bosszúságot viszont a Sentinel MP szálkeresztjeVO Sentinel 4-16x50 Acom 8

okozta.Megvilágítás nélkül nehezen látható a german4# szálkereszthez képet. Sajnos kitűnik a taktikai mivolt, nemcsak a szokatlan ballisztikai torony látványában.

Összességében a kínai gyártmány jól teljesített. A Heracles és a Siegfried méltó ellenfele a Meoptának, néhány paraméter tekintetében padig többet is tud. Meglepetés a Sentinel és a SB összevetése, a Sentinel alulmarad a német márkától, de nem sokkal. Az árát figyelembe véve meg is engedhetjük neki ezt a különbséget.

Összességében az eredmények alapján a Vectornak helye van a magyar vadásztávcsövek világában még akkor is, ha eredetileg nem a vadászok számára lett kifejlesztve. Megszokással és némi kompromisszummal egy jól használható versenyképes optikát kaphatunk. Kezdő vadászoknak kifejezetten merem ajánlani, mert megbízható, tudása maximálisan elegendő és ami fontos, árában mindenki számára elérhető.

A tapasztalatok megszerzésében köszönet Siklós Máté vadásztársamnak, a képekért pedig a vectoroptic.com.cn-nek és a sportvadaszat.hu-nak.

Vélemények megosztására és esetleg a közös együttgondolkodásra avadaszat45@t-email.hue-mail címen van lehetőség!


Részletes információhoz kattintson ide.
0 Ft+ÁFA

380mm és 410mm nagyságban

Elasztikus neoprén

mosható

vízálló, vízlepergető

színe: fekete


Részletes információhoz kattintson ide.
4 700 Ft+ÁFA
Cikkszám: SCOM-16

Edgeless Image Design,

30mm tubusátmérő

FD7 üveglencse

Long Eye Relief,

"Return to Zero Style" állítás

1/4",

teljes ásványi bevonat

piros pont megvilágítás


Részletes információhoz kattintson ide.
75 000 Ft+ÁFA

Minox Optical System német csiszolt üveglencse,

Ásványi bevonatú lencse

30mm tubusátmérő

VPA-2 szálkereszt

oldal fókusz

1/10 MIL kersztállítás

lencsevédő

árnyékoló


Részletes információhoz kattintson ide.
139 000 Ft+ÁFA
 • nagyítás10-40x
 • Objektív lencseátmérő50mm
 • Szemlencse átmérő 44mm (1.7 inch)
 • okulár hossz 67mm (2.6 inch)
 • kilépő pupilla 5.0-1.25 mm
 • teljes hossz 414mm (16.3'', exclusive of sunshade)
 • tömeg (net) 745g (26.3 oune)
 • betekintési távolság85-92mm (3.3-3.6 inch)
 • látómező (@100yds): 1.1-3.8°
 • teljes ásványi bevonatúlencse
 • Number of Lens 12 pieces
 • szálkereszt üveg MP reticle
 • vertikális állítási tartomány ± 25 MOA
 • horizontális állításitartomány± 25 MOA
 • elem CR2031

NAGYKALIBERRE IS AJŰNLOTT!


Részletes információhoz kattintson ide.
93 000 Ft+ÁFA
 • Nagyítás: 4-16x
 • Objektív lencse:50mm
 • Szemlencse átmérő:44mm (1.7 inch)
 • tubushossz:67mm (2.6 inch)
 • Kilépő pupilla:3.1-12.5 mm
 • Teljes hossz:340mm (13.4'',without sunshade)
 • Tömeg:750g (26.5 Ounce)
 • Betekintési távolság:80-100mm (3.1-3.9 Inch)
 • FOV (@100yds) :1.2-4.4°
 • FOV (ft@100yds) :7-24.4
 • Szálkereszt:MP reticle
 • Állítási kéoesség:± 30 MOA
 • Oldalállítási képesség:± 25 MOA

KIFEJEZETTEN NAGYKALIBERRE IS!!!


Részletes információhoz kattintson ide.
82 500 Ft+ÁFA

30mm tubusátmérő

toronyzár

bemartMP szálkereszt

teljes ásványi bevonat

kézi toronyállítás

oldalfókusz

lencsevédő


Részletes információhoz kattintson ide.
85 000 Ft+ÁFA
 • Nagyítás: 8-32x
 • Objektív lencse: 50 m
 • Szemlencse : 37.5mm
 • Betekintési távolság: 62.0mm
 • Kilépő pupilla: 6,2-1,5 mm
 • Hossz: 405 mm (16 hüvelyk)
 • Súly (nettó): 780 g (27,5 uncia)
 • Eye Relief: 100-78 mm (4,3-3,5 hüvelyk)
 • Látómező: 16.5-3.3 (ft @ 100yds)
 • Lencse száma: 12
 • Optika bevonat: több bevonatú
 • Oldalfókusz távolság: 10 yard korlátlan
 • Szálkereszt: mart üveg MP kereszt
 • Állítási tartomány: 45 MOA
 • Szaturációs tartomány: 45 MOA
 • Tubusátmérő: 30 mm-es monotube
 • Megvilágítás: Folyamatos fényerő zöld és piros
 • Akkumulátor: CR2032
 • A pontos lövés számára tervezett oldalsó élességállítás rendkívül pontos
 • Turret zár funkció.Húzza fel a beállítást, és nyomja le a forgófejet mozgatás nélkül
 • Shock proof (1000g), vízálló és páraűló (Nitrogénnel töltött)
 • Kiváló minőségű alumíniumötvözet tartós fekete matt kivitelben
 • 1/8 MOA közvetlen és emelő tornyok beállítása hallható kattintással
 • Gyors fókuszú okulár a szemlencse-állításnál (dioptriakompenzáció)
 • Szabadon szerelhető kivitel: 30 mm-es szerelékkel
 • flip-up sapkák és méhsejtszűrő napellenző stb.

Részletes információhoz kattintson ide.
83 000 Ft+ÁFA
Az árváltozás jogát fenntartjuk!
Az árak csak a készlet erejéig érvényesek!


Első oldal1 2 Következő oldalUtolsó oldal

Kínálatunkból

HIKMICRO LYNX LC06 hőkamera kereső
132 283 Ft + ÁFA


Spypoint LINK-S napelemes vadkamera
183 000 Ft + ÁFA


Spypoint LINK-EVO felhős vadkamera
95 000 Ft + ÁFA


IRay X-Eye E6+ hőkamera
660 000 Ft + ÁFA


Iray Xsight SL50 hőkamera céltávcső
880 000 Ft + ÁFA


Iray X-Eye E3w
310 000 Ft + ÁFA


Infyray CH50 v20 hőkamera előtét
979 000 Ft + ÁFA


Iray CML25 hőkamera előtét
575 000 Ft + ÁFAA weboldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t nem tartalmazzák. | Az árváltozás jogát fenntartjuk! | Az árak csak a készlet erejéig érvényesek!